Bangkoks gömda smultronställen

Huvudstaden Bangkok är ett av de hetaste turistmålen i Thailand och hit vallfärdar resenärer från hela världen för att njuta av de unika sevärdheterna, äta billigt och uppleva det pulserande Bangkokstorstadslivet. Allt fler vill dock se en annan sida av staden, och söker därför äventyr bortom reseguidernas kändaste turistattraktioner. Ett bra exempel på detta är Golden Mountain som är en stark kontrast till all trafik och det ständiga bullret. Det ursprungliga templet rasade på 1800-talet och numer är det ett grönt berg som kronas av det nya templet Wat Saket. Platsen nås genom att bestiga 318 trappsteg och utsikten är verkligen något utöver det vanliga.

Söker man sig utanför själva stadskärnan, närmare bestämt tre mil söderut, kommer man mötas av en gigantisk elefantstaty med tre huvuden. Elefanten i fråga symboliserar den mytologiska Erawan som sägs utgöra universums mittpunkt och monumentet är imponerande 29 meter högt. Utsidan i sig är en sevärdhet, men det är inuti elefanten som den sanna överraskningen väntar på att bli upptäckt. Här tornar en majestätisk trappa upp sig mot en porslinshimmel och kantas av buddhafigurer från otaliga epoker. Erawan besöks flitigt av lokalinvånarna som kommer hit för att offra bananer och be för att för att deras önskemål skall förverkligas.

Vill man fokusera på gastronomiska upplevelser är nudelhaket Swang ett självklart måste. Här serveras kanske landets godaste nudelsoppa som består av äggnudlar, krabba, skinka och fläsktärningar. Kock efter kock har genom tiderna försökt få till 82-åringen Ngaojuei Sae-Shuris hemliga recept, men hittills har ingen ens varit i närheten av att lyckas enligt honom själv. Restaurangen finns i ett grannskap med intetsägande affärshotell, men mitt bland de gråa byggnaderna gömmer sig nudelversionen av himmelriket. Äggnudlarna tillverkas för hand och man använder sig av gammalmodig vedspis istället för gasspis. Mer äkta vara än såhär får man leta efter.