Det oförglömliga paradiset Phi Phi

Phi Phi är nog en av de platser som verkligen motsvarar den magiska sinnebilden som många har av Thailand. Den som besöker Phi Phi kommer få en känsla av att befinna sig i ett levande vykort där de dramatiska kalkstensklipporna tornar upp sig från en inbjudande turkos bukt. Själva ögruppen är belägen 90 mil från Bangkok och ungefär 50 kilometer från ön Krabi. Huvudön Phi Phi Don är den enda med hotell, befolkning och restauranger, medan resterande öar är välbevarade små paradis. För att ta sig från en strand till en annan hoppar man på en långsvansbåt eller hyr en egen liten båt över dagen.

Phi Phi DonVad gäller sevärdheterna på Phi Phi hittar man enligt BBC de sanna guldkornen under ytan. Här finns några av hela landets i särklass bästa dykvatten och sammanlagt finns kring femton enskilda dykfirmor med utbildade guider. Som turist kan man börja sin semesterdag med att dyka bland vilda hajar eller snorkla bland imponerande rev. Föredrar man att hålla sig ovanför vattenytan kan man exempelvis åka på utflykt till den obebodda ön Phi Phi Leh som omges av ett obegripligt blått vatten. Vill man få sig en påminnelse om att man faktiskt befinner sig i den moderna världen kan man besöka någon av souveniraffärerna eller klädbutikerna på huvudön.

Allt fler reser med fokus på gastronomiska upplevelser och restaurangerna på huvudön kommer inte göra matintresserade besvikna. Man hittar verkligen precis allt från karakteristiska thailändska nudlar till svenskinspirerade rätter. Priserna varierar lika mycket som utbudet och det finns ett alternativ för varje budget. En pärla man inte skall missa är matmarknaden som säljer nygrillade fiskar, mogna exotiska frukter och spännande asiatiska efterrätter enbart ett stenkast från de turistiga kvarteren. Saknar man dock den skandinaviska husmanskosten kan man besöka restaurangen HC Andersen där det serveras äppelkaka, köttbullar och pyttipanna.