Hur man förhandlar om pris

När man befinner sig i Asien är det en del av livsstilen att pruta och att förhandla om priserna. En del handlare kan till och med ta det som en osed om du inte gör det, även om det innebär att de får mer betalt. Det kan dock vara svårt att lära sig att pruta och känna vad som är rätt och fel och det krävs en del övning innan man blir bra på det. Även om prutning i dagsläget blir mindre vanligt i takt med den växande turismen är det viktigt att man kan det så att man kan få ett ansenligt pris på varorna. På varuhus är det fasta pris samt storköp som gäller. På dessa ställen finns det fasta prismärkningar och det är ingen idé att du prutar på dem.

Du har bäst förhandlingsläge när du känner till det faktiska priset för en vara. Om du kan räkna på thailändska kan detta hjälpa dig, då du inte kommer att ses som en vanlig turist. Bäst pris får du om du har med dig en thailändare som förhandlar åt dig. Utgångspriset är alltid mycket högre för en utlänning än för en thailändare. Ha i åtanke Marrakech_olives_merchantatt alla försäljare inte är ute efter att lura dig, utan försöker att sälja till ett vettigt pris som de kan leva på. Därför är det en fördel att lyssna på försäljaren och kompromissa.

Behandla försäljaren med respekt och visa att du inte är där för att skinna personen på pengar. Ifrågasätt heller inte kvalitén eller säg att priset är för högt. Säg hellre att du kanske kommer tillbaka imorgon så kanske priset sjunker lite om det är möjligt. Om det inte sjunker bör du ha i åtanke att försäljaren kanske inte kan gå lägre. Prutning är inte lika vanligt i dagsläget som det var för 15 år sedan.